ΜΠΥΡΑ ΦΙΞ

18.5.11 / / σχόλια (9)

Είναι αλήθεια πως όταν βλέπω διαφημίσεις στη τηλεόραση μετά από μακρά περίοδο αποχής μένω έκθαμβος σαν το μικρό παιδί που συναντά πρώτη φορά τον κλόουν. Την τελευταία φορά έτυχε να πέσω πάνω στη νέα μεθυστική διαφήμιση της μπύρας Φίξ η οποία με άφησε κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα. Ποτέ ξανά μία μόνο διαφήμιση σαρανταεννιά δευτερολέπτων δεν ήταν τόσο πολυεπίπεδη.

Είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη μπύρα ποντάρει στην ελληνικότητά της, στοιχείο στο οποίο επικεντρώνονται οι διαφημιστές, καταφεύγοντας για το λόγο αυτό στην απόδοση μιας σειράς εθνικών κεντρικών στερεοτύπων: ο ήλιος, η θάλασσα, η παρέα, η παθητικότητα, η ανεμελιά, το κέφι κ.λπ. συνθέτουν μιαν ατμόσφαιρα ελληνικής υπεροψίας, η λαθότητα της οποίας φτάνει στα όρια της κλειστοφοβίας αλλά και του κοτσαμπασισμού που γέννησε αυτή τη χώρα. Είναι φανερό πως αποδέκτες της διαφήμισης αποτελούν τα λαϊκίστικα στρώματα της κοινωνίας, άνθρωποι συντηρητικοί και μίζεροι, που αν και συναινούσαν, στην ουσία ποτέ δεν έβλεπαν το πολυπολιτισμικό οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ένωσης με καλό μάτι, διότι πολύ απλά δεν έχουν δει ποτέ τα μάτια τους τον ήλιο, την παρέα ή τη θάλασσα σε μια ευρωπαϊκή πόλη, κι ούτε φαντάζονται πως οι Άγγλοι για παράδειγμα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο στη χώρα τους ή να δουν ένα ηλιοβασίλεμα αν το επιθυμήσουν.

Συν τοις άλλοις οι διαφημιστές είχαν τη φαεινή ιδέα να επικαιροποίησουν το θέμα της δουλειάς τους κάνοντας σαφείς αναφορές στην σημερινή περίοδο του μνημονίου. Με το τρόπο αυτό η μπύρα Φίξ γίνεται φορέας ιδεολογίας. Η αντίσταση που προτείνεται στον ελληνικό λαό είναι να περιοριστεί στην διατήρηση των αξιών της καλοπέρασης και της φιλίας. Του ζητάει συμφιλίωση, κατανόηση, υπομονή. Οι τηλεθεάσεις του δυνατού παρεΐστικου σχήματος μπουλά-χαικάλη-φιλιππίδη δείχνουν πως λαμβάνουν τέτοια αποδοχή ώστε να μπορούν να πείσουν το κοινό με ευκολία. Έτσι, δε φοβούνται να μετατραπούν ακόμη και σε εκπροσώπους τύπου της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας πως ακόμα και τα μεγάλα ονόματα, κυρίως αυτοί, είναι έρμαια των ιθύνοντων της προπαγάνδας. Διότι αν ήμουν στο γραφείο τύπου του Πασόκ θα χρηματοδοτούσα τη διαφήμιση αυτή μυστικά και υπόγεια. Με τόσες σκοτεινές διαδρομές στο κομματικό πεδίο, δεν αποκλείεται να συμβαίνει κι όλας. Έχει εμπεδωθεί πια: η δημοκρατία θεμελιώνεται στα στερεότυπα του εκάστοτε ψηφοφόρου. Κι όμως τα γεγονότα δε τελειώνουν εδώ.

Τα προπαγανδιστικά μηνύματα που εκτοξεύονται κατά ριπάς, ακουμπούν μέχρι και την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους προτάσσοντάς την ως λύση, πάντα σε ιδιαίτερα ανάλαφρο γι' αυτό και επικίνδυνο κλίμα, συμφιλιώνοντας πλαγίως τους τηλεθεατές με το ενδεχόμενο αυτό, και τοποθετώντας τους εντός της κομματικής οργουελικής γραμμής. Στο τέλος, η ταύτιση επιτυγχάνεται με την θριαμβευτική ειρωνία προς την Ανγκελα Μέρκελ, αποθεώνοντας ανακλαστικά το δίκαιο της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων, το οποίο τόλμησε να θίξει η κυρία τούτη. Κι αυτός είναι πάντα ένας έξυπνος τρόπος αποποίησης των κυβερνητικών ευθυνών για το κοινωνικό μακελειό.

Όμως όταν υπερισχύει η εθνική συνείδηση ο παραλογισμός έχει ήδη γεννηθεί. Αλήθεια πρόκειται για παραλογισμό. Γιατί αυτό που συμβαίνει στη διαφήμιση είναι πως η μπύρα Φιξ πλασάρεται ως ένα υπερελληνικό προϊόν, και για το λόγο αυτό δικαιούται να επιτεθεί στο συλλογικό εχθρό της παρούσας συγκυρίας, ασκώντας ειρωνία προς την Γερμανία, η οποία όμως τυγχάνει να αποτελεί ουσιαστικά την χώρα προέλευσης της συγκεκριμένης μπύρας. Γιατί ποιος μπορεί να αμφισβητήσει πως η ελληνικότητα της μπύρας φιξ είναι απατηλή και κίβδηλη κι όλη η διαφήμιση είναι μια ιστορία μυθοπλασίας; Ο επιχειρηματίας Ιωάννης Φιξ, Βαυαρός στη καταγωγή και με πραγματικό όνομα Johann Ludwig Fuchs, δεν ήταν παρά ένας αυλικός μπίζνεσμαν του Όθωνα, που έφερε τη τεχνογνωσία απευθείας από τη Γερμανία, δημιουργώντας μια βιομηχανία ζυθοποιίας προκάτ για το απαίδευτο ελληνικό κοινό της εποχής. Απλά ιστορικά στοιχεία που αποκρύπτονται ακόμα και από την ιστοσελίδα της συγκεκριμένης μπύρας για λόγους που όλοι φανταζόμαστε. (fix-beer.gr)

Περίεργο αλλά οι άνθρωποι στις μέρες του μνημονίου χωρίζονται σε τρία κυρίαρχα είδη όχι με βάση τη μπύρα αλλά με βάση το γιαούρτι. Το πρώτο είδος αφορά αυτούς που είναι πρόθυμοι να ρίξουνε γιαούρτια και η δεύτερη αυτούς που είναι απρόθυμοι να τα δεχτούν. Η τρίτη κατηγορία αναφέρεται στους φιλήσυχους και παθητικούς ψηφοφόρους που είναι έτοιμοι να δεχτούν τα πάντα, και οι ίδιοι έχουν μετατραπεί σε έναν εύκαμπτο λευκό πολτό  που μοιάζει με μια χλαπάτσα γιαουρτιού έτοιμη για φάγωμα. Αν με θεωρείται υπερβολικό μπορεί να έχετε και δίκιο. Όμως όλα αυτά τα λέω για να δείξω πως η κρούστα της εθνικής ταυτότητας τού καθενός αφορά ακριβώς τη γλοιώδη πέτσα πάνω από το γιαούρτι. Την κατάλευκη όμως.

(Η διαφήμιση ΕΔΩ)

Ετικέτες

ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΙ Αναγνώστες

ΤΟΥΡΛΟΥΜΠΟΥΚΙ

+Επιτέλους διακοπές
+Το αερόστατο
+Πέραμα
+Αναρχία
+Χόμλες
+Νεκρόπολη
+Παλαιστίνη
+Φόβος θανάτου
+Ο σπυ.
+Packman
+Ελεύθερη ώρα
+Ξεχασμένη φωτογραφία
+Θάλασσα
+Στον οδοντίατρο
+Ποσάδας
+Ότι λέω δε το είπα
+Εγώ κι εσύ
+Η τέχνη του δρόμου
+Debate
+H ψυχραιμία είναι ενοχή
+Καρέ της δευτέρας
+Τζόβενο
+Άγιος Παντελεήμονας
+Πρακτέο
+Κράτος εσπρέσσο
+Μαρκογιαννάκης
+Κοράνι
+Θάνατος στο στόμα
+CULT
+Κουκουλονόμος
+Ήρωες
+Λόρδος Μπάυρον
+Φρούτα του δάσους
+Σκαραμαγκά
+Ρουστίκ
+Άνοιξη
+Η γραφή σε 100 χρόνια
+Προυστ
+Μια ονείρωξη: καταξίωση
+Θήλυ
+Θήλυ Νο2
+Μανιφέστο εντομολογίας
+Κατερίνα Γώγου
+Θεωρία
+220.000 φύλλα
+Σκάει ο τζίτζικάς;
+Πνίγεται ο κροκόδειλος;
+Αναρχικός ή κράτος
+Παράξενο πρωινό
+Λετρισμός
+Νόμος
+Η φυσική του φασισμού
+Εδώ παπάς, εκεί παπάς
+Το κράτος είναι ο έλγιν
+Οικονομοκρατία
+Μονμάρτη
+Μπουκόφσκι
+Ουροβόρος όφις
+Ποίηση δωματίου
+Το χελιδόνι
+Χαλεπάς
+Πνευματικά δικαιώματα
+Γροθιά προς τα πάνω
+Φαιό
+Τα μυρμήγκια
+Δύο ξένοι στην ίδια πόλη
+Έχεις διδακτορικό;
+Καγιέν στις φλόγες
+H αυτοκτονία μου
+Ασφαλίτης
+Άγδιστις
+Ποιητής
+Το κλεφτρόνι
+Κ. Βήτα
+Άσπονδος
+Σύνδρομο Stendhal
+Πτέρυγα σκαρπαλέζου
+Παπανδρέου
+Το τέλος της γης
+Μίροσλαβ σωτηρίου
+Φίλα με
+Ηδονή
+Υπουργείο ηδονής
+Ακομπανιαμέντο
+Προικοσύμφωνη εξουσία
+Διάβολος
+Ο δρίτσας στη βουλή
+Καμράν ατίφ
+Nikolla todi
+Αχελώος
+Φιγούρα θανάτου
+Ελάφι κι ιστορία
+Το τηλεφώνημα
+Το απροσδόκητο
+Coltrane
+Πάντειο
+Ο αρχηγός
+Αντάρτικο
+Ακυβέρνητος κάμπος
+Ε75
+Θέλω να φύγω
+Βοβοτάδες
+Εισπρακτικές εταιρίες
+Levi-strauss
+Τλούπας
+Μυστικός δείπνος
+Σουλφαμιδόσκονη
+Ο συλλέκτης
+Αλέκτορας
+Μαμά δύση
+Μίλαν
+Λιανοκλάδι
+Ο κούνελος
+Μαριάννα βαρδινογιάννη
+Δικαστήρια Πειραιά
+Ρεσάλτο
+Βι.πε. λαμίας
+Μετα-ορισμοί
+Τετράποδος βούδας
+Το πείραμα
+Image
+Hit counter
+Mη φεύγεις
+Ασέξουαλ
+Τρίπτυχο
+Ακομινάτου
+Τεφλόν
+Βοnano
+Mentos
+Καυτερή πιπεριά
+Το παράλογο
+Μοναξιά
+Παλαιοκώστας
+Parking λιβανάτες
+Ταξίδι ακριβείας
+Τίτλοι ειδήσεων
+Λίμνη πλαστήρα
+Η διπλανή πόρτα
+History channel
+Βανδαλισμός
+Τζαζ
+Oικογενειακά δαιμόνια
+Ρίτσος
+Βαγδάτη

:

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ: ΚΑΛΕΣΜΑ
KAI O ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ: ΔΕΣ ΤΟ

ΦΑΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ

ο χάος

ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΣΥ ΡΕ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕ;

ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ENA MOYΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ PUNK ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ; ΠΑΤΑ ΕΔΩ